Himaláje na zahradě

9:18

Napadlo vás někdy, odkud vlastně pocházejí vaše rostliny do domu a na zahradu? Ze zahradnictví a květinářství, správně. Ale kde je jejich skutečný a přirozený domov?



Třeba takový Ficus Benjamina/ Fíkus malolistý. Skoro každý ho má doma a ten, kdo ho doma nemá, se s ním jistě setkal na návštěvě. Tak tenhle Fíkus pochází z oblasti od jižní a jihovýchodní Asie až do severní Austrálie, na východě areál zasahuje až na Papuu-Novou Guineu a Šalamounovy ostrovy. Nevím jak vám, ale mě to přijde naprosto úžasné, že můžeme mít doma kousek Asie/Austrálie.
A já si na zahradu pořídila kousek Himalájí v podobě keře. Jmenuje se Indigofera himalayensis, po našem Modřil himalájský. Listy jsou drobné, podobné akátu, takže nejvíc nejlepší a nejhezčí. Květy mi připomínají květenství vistárie. Taky naprosto boží. Modřil je hned u domu, takže když sedím na terase, užívám si pohled na jeho roztančené listy ve větru. To jeho soused Kdoulovec nenabízí. Ten svým pevným postojem působí jako ochranka. No bodejť by ne, když je samý trn. Ale skvěle se ty dva doplňují. Kdoulovec nabízí červené květy na jaře, Modřil nabízí květenství od června do srpna.


A kde se vzal? Skvělá by byla odpověď: tu se vzal! Ale tenhle chlapík je z internetové zahradnictví Havlis, kde pravidelně na jaře mizí mé úspory. Takže jestli máte zahradu (nebo terasu, balkon), radši se tam nedívejte, ať máte na dovolenou! :)

3 komentářů

  1. Marti, Havlise zanm velmi dobre:-).Nadherne zahradnictvi, hezke stranky, ale cenove drazsi, o dost. Ne vse se u nej koupit vyplati. Je ale pravda, ze kyticky ma vymazlene, opecovavane, proste kvalitni a ne zbidacene jako v nekterych zahradnictvich. Tento ker neznam, moooc se mi libi, jdu ho omrknout podorobne:-). Krasny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Marci,
      naše zahrada je Havlis/Obi. Havlis je fakt pálka, jenže kytky jsou poměrně vzrostlé a hlavně ten luxus doručení až domů je rozhodující. A ty jeho popisy, tam je vidět, že on pro kytky fakt žije, a to se mi líbí.
      Právě tam pořád okukuji Tamaryšek, ale mají už tak velký, že je jen na poslání autem, to by teprve cena vzrostla.
      Mrkni ještě na Tavolníkovec, ten jsem vzala taky, zatím do květináče. Jeho barvy jsou jako na podzim, fakt pohádka.

      Vymazat
    2. Marti, oba keriky jsou pro me novinkou. Jeden asi poridim, udelala so mi mpo zime misto:-). Mozna ale zkusim juknout nejdrive jinam. Tobe doporucuji vyrazit do nejakeho zahradnictvi- jineho, mozna budes mile prekvapena cenami, ndkey i vyberem.
      Je pravda, ze kdyz jsme vymysleli zahradu, ybli jsm ena strankach Havlise porad, protoze ty jeho info jsou ucelene a velmi napomocne. Zahradniceni zdar!:-) M.

      Vymazat

Isnpirace mnohem více